Fisksufflé

Fisksufflé

Ingredienser

  • 4 Portioner
  • 4 dl kokt eller stekt fisk
  • 40 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 dl stark fiskbuljong eller motsvarande mängd fond
  • 1.5 msk riven pepparrot
    ELLER
  • 1 krm riven muskot
  • 1 st salt och peppar (gärna cayennepeppar) att smaka av med
  • 4 st äggulor
  • 4 st äggvitor

Gör så här:

Börja med stuvningen.

Smält smöret så det fräser lite, ta kastrullen av plattan och rör ner vetemjölet med visp.Vispa i buljong och mjölk och låt sjuda under vispning i 3-4 minuter.

Smaka av med salt, peppar och pepparrot eller muskot och ställ att svalna.

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ner en äggula i taget när smeten svalnat.

Finhacka fisken och rör ner den i stuvningen.

Vispa äggvitorna riktigt hårda och vänd först ner hälften. Rör försiktigt men försök få blandningen jämn och slät.

Rör sen ner den andra hälften lite ”slarvigt” och häll försiktigt över alltihop i en väl smord suffléform. Formen ska helst ha raka kanter och rymma ca 2 liter.

Ju smalare och högre den är, desto bättre lyfter sig sufflén.

Sätt in lite nedanför mitten av ugnen i ca 45 minuter. Har du lyckats få sufflén hög och fin ska den serveras bums – den sjunker fort ihop!

Men lika god blir den ändå.

Etiketter:,